Opdrachtgever

Zzp'ers in de supermarkt: Enkele risico's om in gedachten te houden!

Zzp'ers in supermarkt: Enkele risico's om in gedachten te houden!

In de supermarktbranche, waar flexibiliteit een cruciale factor is voor succes, hebben veel opdrachtgevers hun aandacht gericht op zzp'ers als een manier om snel (en vaak kosteneffectief!) te reageren op veranderende behoeften. Hoewel het inhuren van zzp'ers tal van voordelen kan bieden, is het belangrijk om ook de risico's te overwegen, vooral met het oog op handhaving.

Voordelen van zzp'ers in de supermarktbranche
Het inhuren van zzp'ers biedt verschillende voordelen voor de supermarktbranche:

1. Flexibiliteit: Zzp'ers kunnen snel worden ingeschakeld om piekperiodes aan te pakken of onverwachte situaties aan te pakken.
2. Gespecialiseerde expertise: Zzp'ers brengen vaak specifieke vaardigheden en ervaring met zich mee, waardoor zij waardevolle bijdragen kunnen leveren.
3. Verminderde administratieve last: Het inhuren van zzp'ers brengt doorgaans minder administratieve rompslomp met zich mee in vergelijking met het in dienst nemen van vaste medewerkers.

Risico's van zzp'ers in de supermarktbranche

Bij het plaatsen van een shift op Flex@ble is het belangrijk op te merken dat deze automatisch alleen open staat voor uitzendkrachten, niet voor zzp'ers. Als je ook zzp'ers wilt toestaan om te reageren voor jouw shift, kun je het vakje aanvinken dat zegt 'Toon shifts aan zzp'ers'.
Het is belangrijk te benadrukken dat Flex@ble er wél bewust voor heeft gekozen om ook zzp'ers op het platform toe te staan. Deze beslissing is gebaseerd op het feit dat er voldoende (voornamelijk leidinggevende) posities binnen de supermarkt zijn die verantwoord kunnen worden uitgevoerd door een zzp'er, waardoor de hieronder genoemde risico's worden vermeden.

1. Schijnzelfstandigheid: Een aanzienlijk risico is schijnzelfstandigheid. Als de Belastingdienst van mening is dat een zzp'er in werkelijkheid een werknemer van de klant is, kunnen er achteraf belastingaanslagen en boetes volgen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de opdrachtgever volgens de gebruiksvoorwaarden van Flex@ble.

2. Modelovereenkomsten: Om het risico van schijnzelfstandigheid te verminderen, is het essentieel om te werken met goedgekeurde modelovereenkomsten. Deze overeenkomsten verduidelijken de relatie tussen de opdrachtgever en de zzp'er. Flex@ble doet er alles aan om ervoor te zorgen dat deze overeenkomsten altijd up-to-date en compliant zijn.

3. Administratieve verplichtingen: Opdrachtgevers hebben specifieke administratieve verplichtingen bij het inhuren van zzp'er, zoals het bijhouden van nauwkeurige gegevens en het rapporteren van bepaalde gegevens aan de Belastingdienst. De modelovereenkomst die voorafgaand aan de dienst wordt verzonden, kan hiervoor worden gebruikt.

Lessen van Uber en Deliveroo
Recente juridische gevechten met bedrijven zoals Uber en Deliveroo hebben het complexe karakter van freelance werk belicht. In sommige gevallen hebben rechtbanken geoordeeld dat chauffeurs en bezorgers moeten worden beschouwd als werknemers in plaats van zzp'ers. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de zogenaamde gig-economie en de manier waarop bedrijven hun werknemers classificeren en inzetten.

Deze gevallen benadrukken het belang van het correct bepalen van de arbeidsrelatie om juridische en financiële gevolgen te vermijden. Het is een herinnering dat hoewel zzp'ers flexibiliteit bieden, bedrijven ervoor moeten zorgen dat ze op een juridisch conforme manier worden ingehuurd.

Conclusie
Door op de hoogte te zijn van de risico's met betrekking tot de Belastingdienst, de selectieve registratie van zzp'ers voor shifts op Flex@ble, en het feit je als opdrachtgever bewust zzp'ers toestaat op specifieke shifts via Flex@ble, kunnen opdrachtgevers blijven profiteren van de voordelen van zzp'ers zonder onnodige belastingproblemen te veroorzaken. Flex@ble biedt de tools om dit proces soepel te doorlopen en de juiste keuzes te maken bij het inzetten van zowel uitzendkrachten als zzp'ers.

Het is raadzaam om altijd advies in te winnen bij juridische en fiscale experts om ervoor te zorgen dat de inzet van zzp'ers voldoet aan wet- en regelgeving. 

Liever alle mogelijke risico's in verband met de inzet van zzp'ers vermijden? Kies dan voor de inzet van een uitzendkracht via Flex@ble!

28-09-2023

Onze klanten

jumbo
ah
plus
spar
jumbo
ah
plus
spar
jumbo
ah
plus
spar
jumbo
ah
plus
spar
Flexable logo

Get(s) the retail job done!

Contact

KvK-nummer

87050714

BTW nummer

NL864188717B01
InstagramFacebookWhatsapp